Некалькі месяцаў таму я дзялілася асабістым вопытам (зыходзячы з вынікаў, цалкам паспяховым) таго, як знайсці прыдатную праграму і стыпендыю для навучання за мяжой. А ў гэты раз я хачу распавесці аб асноўных момантах атрымання студэнцкай візы ў ЗША.

Такім чынам, вас залічылі ў амерыканскі ВНУ. Здавалася б, самае складанае ззаду. Але на самай справе застаўся яшчэ адзін адказны момант - атрымаць візу, каб у яго ўсё-ткі патрапіць. А для гэтага трэба грунтоўна падрыхтавацца.

Если вас интересует сколько стоит виза в сша, стоит заглянуть на этот сайт visanataly.ru вы найдете визу в сша отличного качества и по доступной цене.

Вучэбная віза - F1, менавіта яе вам і трэба будзе атрымаць. Гэта тып неіміграцыйных візы для акадэмічнага навучання ў універсітэтах ЗША ці на моўных курсах. Па ўмовах гэтай візы вы маеце права працаваць на тэрыторыі кампуса не больш за 20 гадзін у тыдзень.

Калі вы жанатыя або замужам і плануеце з'язджаць надоўга (напрыклад, на некалькі гадоў), то маеце права ўзяць з сабой жонку / мужа / дзіцяці ў ЗША. Для гэтага члены вашай сям'і павінны падаць заяву на атрыманне візы F2. Галоўнай яе асаблівасцю з'яўляецца адсутнасць дазволу на працу ў ЗША (гэта значыць член вашай сям'і едзе ў статусе ўтрыманца).

Пасля залічэння ў навучальную ўстанову ЗША (і толькі пасля гэтага) можаце афармляць дакументы.

Кошт 
Акрамя консульскага збору, вам давядзецца заплаціць яшчэ збор SEVIS (гэта база дадзеных ЗША усіх нерэзідэнтаў краіны, якія да іх прыязджаюць). Усяго афармленне візы вам абыйдзецца ў $ 360:

Важна. збор SEVIS аплачваюць толькі аплікантам на візу F1 (члены сям'і - не).

Увесь працэс атрымання візы складаецца з двух этапаў:

  • запаўненне онлайн-анкеты,
  • асабістая гутарка ў пасольстве.

Для таго каб запісацца на сумоўе, трэба ўнесці ўсе свае дадзеныя ў анкету, загрузіць фатаграфію і аплаціць консульскі збор.

Дакументы, якія трэба ўзяць з сабой на сумоўе:

  • пашпарт,
  • форма I-20 - галоўны дакумент для падачы заявы на візу F1, які вам павінна даслаць навучальная ўстанова ЗША. Калі вы едзеце з мужам / жонкай / дзіцем, вам трэба запытаць асобную форму I-20 і для яго / яе. У такім выпадку яму / ёй можна падаваць заяву на візу F2,
  • пацверджанне запаўнення анкеты і запісы на сумоўе,
  • квітанцыі аб аплаце консульскага збору і збору SEVIS,
  • пацвярджэнне плацежаздольнасці (наяўнасць грошай на аплату першага года вучобы і пражывання ці ж наяўнасць стыпендыі).

Калі вы паступілі на кароткатэрміновую праграму (напрыклад, месячныя курсы англійскай мовы), вазьміце даведку з працы, якая пацвердзіць, што вы працуеце, што англійская патрэбен для працы і што ваша месца застанецца за вамі на ўвесь перыяд вучобы. Не лішнімі гэтак жа будуць:

  • пацверджанне наяўнасці нерухомасці ў роднай краіне,
  • пасведчанне аб шлюбе або пасведчанне аб нараджэнні дзіцяці, які застаецца дома.

Акрамя таго, рэкамендую ўзяць з сабой дапаможныя дакументы:

  • афіцыйнае запрашэнне ад ВНУ, у які вы паступілі,
  • інфармацыю па праекце або праграме (што будзеце вывучаць, чым займацца),
  • перапіску з навуковым кіраўніком (калі ёсць),
  • копіі сваіх дыпломаў і раздрукоўкі адзнак, а таксама пераклады на англійскай,
  • пацверджанне здачы экзаменаў (TOEFL, IELTS, GMAT і т. п.),
  • калі едзеце вучыцца ў магістратуру або PhD, то спатрэбіцца сваё поўнае CV, у якім распісаны ваш прафесійны вопыт, дасягненні і т. д. уключаючы вучобу і працу,
  • спіс навуковых публікацый, дыпломы, граматы,
  • спіс краін, у якіх вы былі да гэтага, - на асобным лісце з указаннем гадоў наведвання.

Так як я паступіла на PhD, у мяне спыталі палову гэтых дакументаў, уключаючы запрашэнне, інфармацыю па праекце, поўнае CV з публікацыямі і спіс краін, у якіх была.

Ваша галоўная задача на сумоўі - пацвердзіць, што вы едзеце вучыцца (жадаеце гэтага і з нецярпеннем чакаеце), а таксама маюць намер пасля заканчэння вучобы вярнуцца дадому і выкарыстоўваць набытыя навыкі ў працы або далейшай вучобе.

Каб пераканацца ў першым, консул можа запытаць пералічаныя вышэй дакументы, а таксама (гэта ўжо пункт два) спытаць аб вашых намерах і планах - для чаго вам гэта адукацыя і што плануеце рабіць пасля заканчэння вучобы. Правільны адказ - вяртацца дадому і прымяняць атрыманыя веды на практыцы :).

Калі дакументаў не хапае

Можа здарыцца так, што ў вас запытаюць дакумент, якога з сабой няма. У такім выпадку вашу заяўку пакінуць на доп. разгляд і папросяць выслаць неабходныя паперы электроннай поштай.

Тэрмін разгляду дакументаў можа быць розным - ад некалькіх дзён да 4-х тыдняў. Тут трэба толькі набрацца цярпення і чакаць.

Наглядны прыклад запаўнення анкеты прадстаўлены тут.

Пытанні і парады:

Спадзяюся, гэтая інфармацыя і парады дапамогуць вам хутка і лёгка аформіць студэнцкую візу ў ЗША, як гэта атрымалася ў мяне.